رئيس شوراي اسلامي شهر قزوين:
رسيدگي به مستضعفين تجلي شعار همدلي و همزباني است/ دولتها از مردم عقب مانده اند
تبيين شعار سال توسط رهبر انقلاب در حقيقت نقشه راه آن سال است و اينطور استنباط مي شود که رهبري در بخش هاي مختلف و انتظارات هرساله از مردم بيشتر رضايت دارندو دولتها کم کاري داشته اند.
به گزارش روابط عمومي شوراي اسلامي شهر قزوين و به نقل از مجله خبري تحليلي شهر مينو؛ بمناسبت آغاز سال جديد گفتگوي ويژه اي را با عباس ظاهري رئيس شوراي اسلامي شهرقزوين ترتيب داده است. حاصل گفتگوي يک ساعته ما پيش روي شما خوبان است.
در ابتدا ضمن تبريک سال جديد و آرزوي سلامتي براي همه خدمتگزاران صديق نظام بخصوص جنابعالي، بفرمائيد که نامگذاري سال ها با چه هدفي از سوي مقام معظم رهبري انجام مي شود؟
ضمن عرض تبريک سال نو که روزهاي آغازين آن مطابق بود با ايام شهادت حضرت زهرا سلام الله عليها که جا دارد تسليت عرض کنم و آرزوي تحول اساسي هم در نگاهمان و هم در بينشمان و اقداماتمان در سال جاري.
ميدانيد که، سال ?? که امام بزرگوار رحلت فرمودند از سال ?? تاکنون که کشورمان ?? عيد را به خود ديده هر ساله حضرت آقا پيامي را خطاب به ملت ايران ارائه مي کنند و معمولا محورهاي فرمايشاتشان را در پيام نوروزي بيان مي کنند و توضيح همين محور را و تفسير آن را در سخنراني فرداي آن روز در صحن حرم امام رضا(ع) بيان مي فرمايند و اگر ما اين دو تا را کنار هم قرار دهيم در حقيقت مي شود نقشه راه ما براي آن سال.
من اين موضوعات را که نگاه مي کردم به جز سال هاي ?? و ?? و ?? که ايشان موضوع خاصي را به عنوان شعار سال نفرمودند. سال ?? ابراز تاسف از خلاء وجودي امام کردند و سال ?? زلزله رودبار را يادآور شدند و از همکاري مردم با دولت در کمرنگ کردن تلفات اين حادثه و سال ?? اشاره به از هم پاشيدگي اتحاد جماهير شوروي کردند، لذا از سال ?? هرسال يک شعار و نام را براي آن سال انتخاب کردند.
در اين ?? سال بعدي يعني از ?? تا ?? درست است که هر سال ايشان يک نام را به عنوان شعر سال انتخاب کرده اند اما جمع بندي که مي کنيم عموما حول چند محور اصلي بيانات ايشان است.
همان سال اولي که ايشان شعار سال را انتخاب مي کنند مي فرمايند که هدف اصلي در نظام جمهوري اسلامي تامين عدالت است و صرف پيشرفت و و صرف توسعه و يا همان رشد و توسعه که علي الظاهر کشور توسعه پيدا کند و پيشرفت داشته و رونق داشته باشد اما نه اينکه فقرا فقير بمانند و ثروتمندها ثروتمند تر بشوند اين نگاه اسلام و قرآن نيست و نگاه ايشان هم اين نبود، شعار عدالت اجتماعي را براي آن سال گذاشتند و در سال هاي ديگر وجدان کاري و انضباط اجتماعي و سال بعد انضباط اقتصادي و مالي بايد با اسراف و زياده روي و ريخت و پاش مبارزه شود سال بعد را صرفه جويي و به همين صورت تاکيد به ميزان خدمت رساني به مردم يا حرکت مردم و مسئولين به سوي اصلاح الگوي مصرف، جهاد اقتصادي و يا توليد ملي حمايت از کار و سرمايه ايراني و غيره.
اينطور بنظر مي رسد که فرمايشات نوروزي رهبر انقلاب حول چند محور متمرکز است. اينطور نيست؟
بله دقيقا. اگر دقت کنيم مي بينيم ايشان روي چند محور تاکيد جدي دارند. يکي بحث صرفه جويي و عدم اسراف و ريخت و پاش و زياده روي، يعني به نوعي مديريت هزينه يا انضباط اقتصادي و مالي را مطرح مي کنند، جهاد اقتصادي را مطرح مي کنند در بعد اقتصادي يک مديريت در آمد داريم و يک مديريت هزينه داريم که به همه مردم به ويژه مردم متمکن که اسراف نکنند. در بعد علمي که نوآوري و شکوفايي و اتحاد ملي يا در سال ?? حماسه سياسي و حماسه اقتصادي سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و...
هدف ايشان از نامگذاري سالها چيست؟ به جز سالهايي که بنام برخي از ائمه معصومين(س) نامگذاري شد، تکرار برخي واژه ها و معنا ها مثلا بحث صرفه جويي و يا اقتصاد و فرهنگ در سالهاي متمادي به چه منظور است؟
هدف ايشان از اين نامگذاري ها اولا ايجاد رشد و بالندگي در کشور است منتها با هدف اينکه به يک عدالت اجتماعي برسيم و ثانيا تمام اينها با يک پشتوانه معنوي بايد صورت بگيرد که ما بتوانيم در راستاي نظام اسلامي کارها را دنبال کنيم.
در بين نامگذاري سالها چهار سال را يکي به نام امام خميني(ره) و يکي به نام امير المومنين(ع) و يکي به نام امام حسين(ع) و يکي به نام پيامبر اعظم(ص) نامگذاري شده که در اين سالها هم تاکيد بر صفات نيک اين بزرگواران شده و هر کدام از اين بزرگواران را به عنوان اسوه حسنه معرفي کرده اند برجستگي اين بزرگواران در راستاي همين اهدافي که مورد نظر است در همين نامگذاري ها عالم شدن اخلاق کرامت جهاد عزت مقاومت باز هم به نوعي همان پيام اصلي که کار و تلاش و انضباط و اقتصاد و اخلاق و اتحاد و انسجام و ايجاد حماسه همه هدفشان اين است که ملت و دولت ايران اسلامي به عنوان يک الگو در سراسر جهان باشد.
در فرمايشات ايشان يک سال را به نام حماسه سياسي نامگذاري مي کنند در کنار حماسه اقتصادي يک سال را به عنوان صرفه جويي مي گذارند در کنار انضباط اقتصادي و مالي و همين شعارها را در سال بعد تکرار مي کنند. برداشت من اين است وقتي تکرار مي کنند همين امسال فرمودند وقتي من عنوان مي کنم اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي عزم ملي آن انجام شد. يا در سالي عنوان کردند من حماسه سياسي و حماسه اقتصادي نامگذاري کردم حماسه سياسي که همان انتخابات يا راهپيمايي ?? بهمن بود انجام شد اما رضايت چنداني از قسمت دوم شعار سال که متوجه دولتمردان بود و همان حماسه اقتصادي و يا مديريت جهادي بود نداشتند.
يا همين امسال به عزم ملي اشاره کردند و فرمودند روز قدس و ??بهمن و روز اربعين بروز و ظهور پيدا کرد اما در مورد اقتصاد و فرهنگ فرمودند تلاش شده اما نتيجه لازم و کافي گرفته نشده است. يا در همان سال مبارزه و زياده روي در سال ?? مبارزه با نابود کردن اموال عمومي و شخصي بود سال بعد دوباره آن شعار را تکرار کردند يعني معلوم بوده اين موضوع خيلي مهم بود يا اينکه دولت و ملت توفيقاتي در جلوگيري از زياده روي و … نداشتند تلاش ها مي شود اما آنچنان که بايد بروز و ظهور پيدا نمي کند. يک زيرساخت درست و حسابي تعريف نمي شود که بشود در پايان سال خروجي خوبي از آن گرفت.
با اين اوصاف، نام امسال چقدر مي تواند راهگشا باشد؟
ايشان در تمام پيام ها عمدتا وقتي پيامي مي فرستند مردم را به طور کل دخيل مي کنند يا تاکيد دارند که بايد توجه به مردم مستضعف بشود يا بايد به ظرفيت مردم اعتماد داشت من فکر مي کنم اولا بايد مسئولين امر يک زير ساختي تعريف بکنند که بشود اين همدلي و هم زباني به وجود بيايد. بايد به مردم و ظرفيت مردم اعتماد کرد، ثانيا مردمي که مستضعف هستند بايد به دادشان رسيد راه ايجاد هم دلي و هم زباني اين دو اصل است. مردم به عنوان پايه هاي اصلي نظامند و اين يک واقعيت انکار ناپذير است که بايد به ظرفيت اين ملت توجه کرد و اعتماد کرد.
در پيام آقا شنيديم که فرمودند مردم کارفرما هستند و دولت و مسئولين کارگزار، کارفرما سياستگذاري مي کند براي کارگذار. آيا در مملکت ما الان مردم سياستگذاري مي کنند؟ نه اين طور نيست. چرا؟ چون ساختار را طوري تنظيم نکرده ايم که اينها بتوانند به ما مراجعه بکنند تا چه برسد به اينکه بخواهند براي ما سياستگذاري بکنند.
طراحي اين ساختار چگونه ممکن مي شود؟ راهکار چيست؟ اصل ?? قانون اساسي کجاي اين ساختار است؟
بايد ساختار را طوري فراهم کنيم که همچنان که بيان مي کنيم ارباب رجوع، ملت ارباب باشد و ما در خدمت او و کارگذار او همچنان که آقا فرمودند، و کارفرما که مردم هستند بايد به خودش اين جرات را بدهد و ما مانع ورودشان نباشيم و مردم بتوانند کارفرمايي بکنند و آن اصل ?? هم که خود مقام معظم رهبري هر چقدر صبر کردند و ديدند که دولتمردان آنطور که بايد به آن ورود پيدانمي کنند خودشان ورود پيدا کردند و سياستهاي کلي را در مورد اصل ?? اعلام کردند اما دولت ها خوب عمل نکردند و آمدند از حالت دولتي خارج کردند و دوباره به شکل بدتري به حالت دولتي بازگرداندند. و يک حلقه مفقودي در اينجا به وجود آمد. معلوم است که اين شعارها ايجاد همدلي و هم زباني نمي کند و بايد زير ساخت را خوب تعريف کرد تا اين هم دلي و هم زباني به وجود بيايد.
بيائيم به شهرخودمان قزوين- سالهاي گذشته و بخصوص سال ?? شوراي شهر قزوين چه برنامه هايي براي تحقق شعار سال مثلا در بخش فرهنگ داشت و امسال چه برنامه هايي را پيش بيني کرديد؟
در ارتباط با فرهنگ آن چيزي که در شرح وظايف ما آمده کمک در راستاي ايجاد مقدمه اي براي انجام وضايف ذاتي ما است. الان وظايف ذاتي ما اين است که با کمک دستگاه هاي ديگر کاري بکنيم که در بخش هاي مختلف فرهنگي به يک وحدت برسيم و در مورد خاصي يک فرهنگ را ايجاد کنيم، مثلا اگر امروز مردم زياد آشغال مي ريزند در خيابان ها چند وقت بعد ببينيم کمتر مي ريزند و چند سال بعد ببينيم که اصلا کسي در خيابان آشغال نمي ريزد. فرهنگ بشود براي مردم که آشغال نريزند نه تنها آشغال نريزند بلکه امر به معروف کنند به يکديگر و در نگهداري اموال عمومي توجه داشته باشند.
بسيار خوب- در اين زمينه چه اقداماتي انجام شده است؟
مردم حقوق قانوني خود را بدانند و شفاف سازي بکنيم در اين امور که مردم به آن اطلاعات دسترسي پيدا کنند و بدانند که چه حقي شهرداري و مديريت شهري به گردن آنها دارد و همين طور آنها چه حقي به گردن ما دارند. اما قسمت هاي ديگري که در حال حاظر عرف شده مثلا دستگاه هاي ديگر کارشان را انجام نمي دهند و مردم انتظار دارند که کار آنها را ما انجام دهيم و شوراي شهر انجام دهد. البته در اين مسائل تابه حال کم کاري نداشته ايم چه بسا در کارهاي فرهنگي اقدامات بسياري هم از سوي اين مجموعه صورت گرفته مثلا رسيدگي به کاروانهاي راهيان نور، کمک و رسيدگي به هيات هاي مذهبي، رسيدگي به مساجد و مسائل قرآني، شهرداري و شوراي شهرقزوين خود را سهيم کرده البته شايد اين از يک جهت خوب باشد اما از جهات ديگر خوب نيست چون دستگاه هاي ديگر( مخصوصا در سالهاي اخير که وضعيت اقتصادي آن چنان خوب هم نبوده همچنان که وضعيت ماهم نسبت به سالهاي ديگر خوب نيست) متوقع مي شوند که سهم ما چه شد و اين بسيار کار بدي است يا مثلا مردم را به اين موضوع وابسته کردن که همه شهر را بايد شهرداري چراغاني کند يا تزئين کند يا سياه پوش کند که سابقا همه اين کارها توسط مردم انجام مي شد.
با اين حساب مدعي هستيد که ضمن انجام وظائف ذاتي شوراي شهر و شهرداري کاري فراتر از آن هم انجام داده ايد. درست است؟
در مجموع تاکيد مي کنم که ما حتي نسبت به دستگاه هاي فرهنگي کار بيشتري انجام داديم اما نسبت به آن شرح وظايف ذاتي خودمان که بايد ورود پيدا کنيم و فرهنگ سازي کنيم که مردم به سمت و سويي بروند که مثلا اين مشکلات را متوجه شهر نکنند مثلا در ايام عاشورا يک عزاداري برپا مي شود و يک شربت صلواتي پخش مي شود يا يک غذاي نذري مي دهند و آن صحنه باشکوه عزاداري با آن همه زيبايي و آنهمه جلال وقتي به اتمام مي رسد شما ميبينيد که آثاري که برجاي مي ماند مثلا خيابانها سفيد پوش شده از ليوانهاي يکبار مصرف اين فرهنگ را بايد به نوعي با آن برخورد کنيم و برنامه ريزي کنيم.
ما سالي ?? تا ?? ميليارد تومان فقط هزينه مي کنيم که فقط آشغالهايي را که مردم زمين ريخته اند شهرداري جمع کند. در حاليکه اگر مردم رعايت کنند همين مبلغ زياد مي رود براي پروژه هاي عمراني اختصاص داده مي شود کار ما اينگونه فرهنگ سازي است که مدتي است شروع کرديم آما آنچنان توفيقي نداشته ايم و همه بايد کمک کنند مسئولين، ائمه جمعه وجماعات و سازمان هاي مردم نهاد و خود ما هم بايد جدي تر وارد عمل شويم.
از ستاد نوروزي چه خبر؟ اينطور بنظر مي رسيد که نسبت به ادوار گذشته برنامه ريزي هاي خوبي انجام شده بود.
در خصوص ستاد نوروزي بايد تاکيد کنم که از دو ماه قبل از ايام نوروز جلسات جدي برگزار شد و تلاش هايي در همه ابعاد مرتبط با مديريت شهري انجام شد در قسمت هاي مختلف و در ايام نوروز هم در سازماني چندگانه شهرداري که مرتبط با اين قضيه بود شيفت کشيک تعريف کرديم و الحمدلله مشکل خاصي رخ نداد و شرمنده مسافرين و گردشگران نوروزي نشديم.
پايان پيام/1237/فروردين94
Top of Form
Bottom of Form